28 de maig 2013

Xerrada col•loqui sobre "Cicle del Residu Zero", a càrrec de Joan Salabert de "l'estratègia catalana de residu zero"


Aquest dimarts 4 juny 19:30h – Xerrada col•loqui sobre:

 Cicle del Residu Zero, a càrrec de Joan Salabert de "l'estratègia catalana de residu zero".

El malbaratament dels recursos naturals, l’augment desproporcionat dels residus i la despesa energètica derivada del model de societat actual constitueixen un greu problema ambiental i social no resolt adequadament fins ara a casa nostra.

L'estratègia catalana de residu zero vol impulsar una gestió preventiva i eficient dels recursos limitats, els residus, i la contaminació associada a tot el seu Cicle de vida.Vol impulsar una economia circular, de tancament dels cicles de matèria i energia, baixa en carboni.
Aquesta iniciativa és possible a la col•laboració intersectorial d'universitats, entitats ecologistes i cíviques del país amb el suport i la participació de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el món empresarial. Junts s'ha valorat la necessitat de crear una eina comuna que els aglutini per tal d'aconseguir frenar el consum irresponsable de recursos i energia derivat del model de consum.
Més informació:   http://www.residusiconsum.org/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=18&Itemid=132
Lloc i data: Ecoconcern-Innovació social  4/6/2013,  19:30h


Salutacions
-- 
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51(dimarts tarda)
Correu electrònic: ecoconcernbcn@gmail.com
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern

25 de maig 2013

Les monedes socials locals nominatives amb Jordi Griera

Dimarts, 28 de maig del 2013 a les 19:30 h.

Xerrada-col·loqui sobre Les monedes socials locals nominatives, amb Jordi Griera(enginyer industrial, president de la fundació Ineval i membre d'honor del Centre d'Estudis Joan Bardina).

La moneda hauria de ser una eina per a l'intercanvi i no una via per especular. Això és el que defensen les diferents iniciatives de moneda social que s'han creat durant els darrers anys a Catalunya.

La crisi està fent aflorar arreu del món iniciatives que fomenten una economia alternativa. En són un exemple les xarxes d'intercanvi, els grups de consum, els bancs del temps o les monedes socials que s'han creat durant els darrers anys a diversos barris i municipis catalans. Aquesta última, la moneda social, és una alternativa local al sistema monetari hegemònic per a l'intercanvi de béns i serveis, pretenent promoure una economia solidària i ètica, que doni suport al desenvolupament del comerç local i el consum responsable i de proximitat.

Entrada lliure.


Més informació: http://bardina.org/nw/escrits/jgriera-altrecaramoneda.htm

----
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal.
08003 BARCELONA
Telèfon: 93-319.03.51.
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN

18 de maig 2013

De la Transformació del Port Vell de Barcelona al canvi del Pla d’Usos

F.Magrinyà (UPC)

Dimarts 21 de maig a les 19:30 hores
Tema d’actualitat:
De la Transformació del Port Vell de Barcelona al canvi del Pla d’Usos
 amb Francesc Magrinyà (Professor d'Infraestructures, transport i territori, a la Universitat Politènica de Catalunya) i Hibal Arbide Aza ( Advocat i membre de la Xarxa d'entitats de Ciutat Vella).
Les accions que va portant a terme l’Ajuntament de Barcelona semblen accions aïllades, però mirades en conjunt, estan afavorint clarament un procés de gentrificació del centre de la ciutat, i en especial del Front Marítim. Els tècnics afirmen que no hi ha canvi de model però, pels fets, queda clar que el nou model respon clarament a l’esquema neoliberal en la seva versió més rendista i provinciana. Per comptes de generar I+D+i l’aposta és deixar el territori en mans dels hotelers perquè, segons sembla, el turisme és l’única nova font d’ingressos per a la municipalitat de Barcelona.

11 de maig 2013

Cinefòrum documental “Una Granja para el Futuro”, de Rebecca Hosking

Dimarts 14 a les 19 i 30h. a EcoConcern-Innovació social:

Cinefórum amb la projecció  del documental "Una Granja pel Futur"(de Rebecca Hosking amb  l'activista permacultor Alfred Decker  com a moderador del debat. 
-Entrada lliure-

“Una granja pel futur”
 Narra l'interès de la realitzadora (una grangera anglesa) per desenvolupar un model agropecuari que no necessiti combustibles fòssils ni cap derivat d'aquests per al seu manteniment. El fonament de no utilitzar “petroli” té com a base la insostenibilitat en el temps del model energètic actual, doncs les reserves de cru són finites, les tècniques d'explotació són agressives amb la terra que ens alimenta, i conseqüenment provocarà l'encariment dels aliments exponencialment.
Per a això decideix contactar amb experts i grangers de la zona que ja han implementat models agrícoles i ramaders alternatius i entrevistar-los. 

Després de la projecció comptarem amb la dinamització del debat d'en Alfred Decker membre de "Permacultura Barcelona"
(A Farm for the Future)-BBC Natural World, 2009. 48',V.O. subt. castellà)

El retorn a les arrels, agudizar l'ingeni en temps de crisi. Qualsevol de les dues opcions pot ser bona per visionar aquest maravellós documental, que narrat en primera persona per la seva protagonista, Rebecca Hosking, ens conta com transformar una explotació agrícola en una granja de baix consum energétic i sostenible.

Fitxa tècnica i resum

Moderador: Alfred Decker http://permacultureglobal.com/users/5200-alfred-decker

6 de maig 2013

"El benestar de les persones més enllà de la dimensió econòmica", amb Alfons Garín

Aquest dimarts 7 de maig a les 19:30h a la seu social d'Ecoconcern.

 Xerrada col·loqui sobre:

"El benestar de les persones més enllà de la dimensió econòmica",
amb Alfons Garín (membre de la Mesa Cívica i company d'Ecoconcern).
Alfons Garín


L'anàlisi clàssica del benestar social s'ha desenvolupat en el marc de l'economia del benestar, que s'ha centrat, principalment, en l'estudi de la distribució de variables econòmiques com ara la renda i el consum, o el PIB, quan es tracta de dades a escala nacional.
Des de l'última década del segle XX, i des del  món acadèmic i altres instàncies sociopolítiques, s'ha anat consolidant una visió alternativa i absolutament diferent. En aquest context, cal destacar la figura d'Amartya Sen que ha sistematizat conceptualment i metodológica un enfocament multidimensional del benestar individual i les seves conseqüències sobre la situació de desigualtat i pobresa de la població.
Amartya Sen 

Entrada lliure
______________
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51(dimarts tarda)
Correu electrònic: ecoconcernbcn@gmail.com
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern