30 de maig 2014

El Grafè, alternativa als derivats del petroli?

Dimarts, 3 de juny a les 19.30 hores
Xerrada-col·loqui sobre El Grafè, alternativa als derivats del petroli?
amb Arnau Riera Graells (Físic i Investigador).


El grafè ha esdevingut un dels materials en què més ha investigat últimament la comunitat científica. El motiu d'aquesta rellevància són les seves potencials aplicacions. No obstant això, el grafè, igual que el diamant o les mines de llapis de grafit està fet simplement d'àtoms de carboni. En aquesta xerrada reflexionarem què fa que materials fets exactament del mateix puguin tenir propietats tan diferents i parlarem de per què les propietats del grafè el fan un material tan especial i amb tantes aplicacions potencials

Més informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Graf%C3%A8
EcoConcern-Innovació Social
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com

26 de maig 2014

27 de maig Col·loqui: Anàlisi dels resultats de les eleccions al parlament europeu

Aquest dimarts 27 de maig a les 19:30h.

Col·loqui  d'actualitat
Anàlisi dels resultats de les eleccions al parlament europeu

La Xerrada-col·loqui sobre 

Iatrogènia per medicaments, estat de la qüestió a Catalunyaamb Dolors Capellà (Metgessa i professora del Departament de Ciències Mèdiques a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona). ha quedat anul·lada, donat que l'han operat d'un desprendiment de retina tenint que estar de baixa un mes. En principi  la deixem per proper mes d'octurbre dins de la programació del primer quadrimestre del curs vinent.

Com que el dia 25 hi han les eleccions al parlament Europeu, creiem interessant fer una taula rodona per xerrar dels resultats obtinguts i quina podrà ser la tendència que en sortirà de les urnes.



Com sempre la trobada serà a partir de dos quarts de vuit del vespre i després a sopar.

15 de maig 2014

Tractat de Lliure Comerç, el Partenariat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió amb Mónica Vargas Collazos

Dimarts 20 de maig a les 19:30 hores

Tema d’actualitat:
Tractat de Lliure Comerç, el Partenariat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP en les seves sigles en anglès), amb Mónica Vargas Collazos (Sociòloga, Investigadora a l'Observatori del deute en la globalització, Consultora de FOBOMADE (Bolívia), Doctoranda a la UPC, Autora de diverses publicacions relacionades amb el comerç internacional i projectes d’infraestructures).

 El juliol del 2013, la Unió Europea (UE) i els Estats Units (EUA) van iniciar les negociacions per a establir-lo. Atès que les barreres aranzelàries entre aquestes dues potències econòmiques no són gaire significatives, les negociacions, sota una enorme pressió del gran capital, s'estan centrant en la privatització i en el desmantellament -encara més si és possible- de la protecció laboral, ambiental i social. El Tractat suposaria una nova volta de rosca en el procés de liberalitzacions i privatitzacions que ja està patint la població europea amb les polítiques d'ajust estructural de la troika, i les conseqüències que es tradueixen en retallades, acomiadaments, pèrdua de drets i de qualitat dels serveis, en posar la rendibilitat econòmica per sobre de tota la resta. Les conseqüències no poden ser altres que l'augment de l'atur i de la precarietat de la població, i de la càrrega per a les classes amb menys ingressos, especialment per a les dones, que solen ser les encarregades de cobrir les cures més bàsiques quan l'Estat se'n desentén , el que aprofundeix una societat patriarcal i desigual. El TTIP afectarà una gran multitud d'àmbits de la nostra vida: agricultura i alimentació, serveis públics, drets laborals, energia, medicina, sanitat, regulació financera, medi ambient, cultura, etc . A això s'afegeix un capítol de "protecció de les inversions" (o sigui els drets superiors dels inversors) que dificultarà revertir en el futur les polítiques neoliberals que pretenen apuntalar. És donaran a conèixer les línies bàsiques del Tractat, i es farà un debat col·lectiu per fer-hi front.

10 de maig 2014

Cinefòrum amb la projecció del documental “El Retratista”, d’Albert Bougleux i Sergi Bernal



Dimarts 13 de maig a les 19:30 hores, al local social d’EcoConcern, 
Cinefòrum amb la projecció del documental “El Retratista”,  
d’Albert Bougleux i Sergi Bernal.
Un jove mestre català Antoni Benaiges es assignat l’any escolar 1934-35 a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, una petita localitat de Burgos. Té l’objectiu d’ensenyar als nens a escriure i ser lliures amb un mètode molt senzill: la tècnica Freinet, basada en la impremta escolar.
 

El Retratista - trailer from alberto bougleux on Vimeo.



EcoConcern-Innovació Social
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51 Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com

2 de maig 2014

Més enllà de la crisi: camins alternatius, amb Lourdes Beneria (Doctora en economia)


Dimarts 6 de maig a les 19:30 hores
Xerrada-col·loqui sobre Més enllà de la crisi: camins alternatius, amb Lourdes Beneria (Doctora en economia).

Començarem amb una breu visió històrica del desenvolupament de la crisi a fi de veure les seves arrels dins de les politiques neoliberals i sobre tot dins del sistema financer internacional i nacional. També sobre les politiques d'austeritat que s'han seguit com a eix principal per a combatre la crisi -a Espanya i a altres països. Examinarem la reforma laboral i les raons principals darrera d'aquesta reforma que no ha aconseguit disminuir l'atur tan alt que encara hi ha a Espanya després de gairebé sis anys de crisi. Això ens donarà peu per a parlar de les politiques alternatives que s'haguessin pogut seguir. Finalment, mirant cap al futur, parlarem de les possibilitats de canvi a curt i llarg termini, sobre tot distingint entre les que són compatibles amb el sistema capitalista actual i les que ens durien a una transició cap a un nou paradigma encara per definir però potser ja visible a l'horitzó.