2 d’oct. 2011

Antinuclears, amb Manuel Adelantado a Ecoconcern 4/10/2011 19:30hs.

Dimarts 4 d'octubre a les 19:30 hores:

Xerrada-cololoqui:

Antinuclears, amb Manuel Adelantado

(físic i enginyer en telecomunicacions).


Presentació de la Xerrada:   El nostre món actual, a Occident, està basat en el consum constant i superlatiu d'energia. L'obtenció d'una part d'ella procedeix de les centrals nuclears. En Catalunya tenim instalolats tres reactors nuclears. Ens toca analitzar la conveniència d'aquesta font energètica. En primer lloc cal preguntar-se si son econòmicament rendibles la instal·lació i manteniment de les centrals nuclears. També, si son absolutament necessàries per cobrir les necessitats energètiques del país o be podríem prescindir d'elles o substituir-les per altres procediments d'obtenció d'energia més neta i barata. Especialment cal preguntar-se per la seguretat o el perill que elles representen per la seguretat del país, sobre tot pels recurrents accidents gravíssims que s'han anant produint en tot el món, com els de Three Mile Island a EEUU, Chernobil a Ucraïna i recentment Fukushima al Japó.
_________________________________
Aprofitem l'ocasió per recordar el venciment del permís de funcionament l’u d’octubre d’enguany de la central nuclear d’Ascó, el qual ja ha estat renovat per un període de 10 anys, i el volen tornar a renovar per 10 anys més.
El perill cert que representen les centrals nuclears s’ha fet pales, recentment, en el dramàtic succés del passat mes de març al Japó, a Fukushima. Transcorreguts sis mesos de l’accident nuclear, el ministre d’Indústria japonès, Yoshi Hachiro ha manifestat: “Es trist dir-ho, però aquestes poblacions (diversos pobles i ciutats propers a la central, com Minamisoma i Namie) son com ciutats mortes, sense ni una ànima a la vista”. I és que, més de 155.000 persones han tingut que abandonar les seves llars, molts d’ells per sempre, degut a la contaminació nuclear, i va faltar poc per que fossin 30 milions d’haver arribat la contaminació a la ciutat de Tokio.

El dia de l’accident, tres reactors de la central es van fusionar, alliberant grans quantitats de material radioactiu. Aquest material contaminant ha donat la volta al mon, i s’ha pogut detectar significativament a més de 80 km. de les instal•lacions accidentades, terra en dins. A més d’haver vessat al mar quantitats ingents d’aigua contaminada, que ha resultat ser el triple de la reconeguda per les autoritats japoneses. En total, la quantitat de partícules alliberades degut a l’accident ha resultat ser el doble de les admeses inicialment pel govern japonès. Això a portat a que 8 de cada 10 japonesos desconfiïn de les informacions que li arriben oficialment.
A dia d’avui han aconseguit refredar la temperatura de dos reactors i diuen estar en camí d’aconseguir-ho amb el tercer. Davant la magnitud d’aquest desastre, les autoritats japoneses donen per rebutjat i cancel•lat el seu programa nuclear i es decantaran per altres energies.
El nostre país no està exempt d’aquests riscos. Actualment s’està portant a terme la recollida de signatures pel tancament definitiu de la central nuclear d’Ascó, donat que el seu perill, per obsolescència, es major cada dia. dirigir-se a http://www.tanquemlesnuclears.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada