12 de set. 2016

[20/9] Sobirania i democràcia en els temps del TTIP i de l'Euro

INAUGURACIÓ DEL CURS 2016-2017 D' ECOCONCERN - INNOVACIÓ SOCIAL

A les 19,30 hores
Xerrada-col·loqui  d'actualitat: 

 Amb Joan Tafalla (Professor UAB. Doctor en història. Membre “Plataforma sortir de l’Euro”) 

Lloc: Carrer Carders 12, principal -RAI-
Metro: L4 Jaume I i L1 Urquinaona

Breu esquema de la xerrada de rigorosa actualitat:
1.- Una obvietat: Europa no es la Unió Europea. Essent, com som, europeus, si volem construir una Europa democràtica i social ens cal sortir de l’UE.
2.- A part de la nostra condició d’europeus, tenim una segona condició de la que no podem desprendre’ns: la condició de mediterranis. 
3.- Un dels elements cabdals de la cultura de la transició, millor dit de la cultura de la transacció que permeté l’escamoteig que va transformar la ruptura democràtica en la Constitució del 78, fou el consens sobre la necessitat d’ingressar a allò que en aquella època s’anomenava més sincerament, Mercat Comú. 
4.- La crisi de l'UE i de l'euro no és culpa d’errors de disseny, no és culpa d’errors de "governança". Els partidaris de reformar la UE sostenen una estratègia utòpica.
5.- Alemanya ha pogut conquerir per la política i per l’economia el que constituïa el seu antic objectiu: el Lebensraum, l’espai vital, que va costar dues guerres mundials en el segle passat. 
6.- La situació actual europea és una situació neo-colonial, és la relació centre-perifèria, és la dependència. Cap cadena es trenca mai per totes les baules al mateix temps. Les cadenes es trenquen per la baula més feble. 
7.- La major part del moviment sobiranista català reclama un estat català dins de la UE. Nego la major: No hi ha sobirania nacional dins de la UE. 
8.- Si no es vol sortir de l’UE, per lo menys cal sortir de l’euro. Diverses alternatives 

El temps de la xerrada es d’una hora i quart i després fer un debat de mitja hora.

Moltes gràcies per la vostra assistència.

Més informació sobre el tema de la xerrada en aquest article del periòdic Diagonal.


JOAN TAFALLA
Historiador i membre de Espai en Marx. Autor de nombroses recerques sobre la revolució francesa, llibres i articles sobre la democràcia, el republicanisme i el socialisme, entre altres temes. En la seva última obra, escrita amb Joaquim Miras, titulada “La Izquierda como Problema” assenyala la necessitat d’un canvi radical de cultura com a condició d’un canvi real de la societat capitalista. També s’ha destacat com un defensor de la tesi de sortir de la zona euro per recuperar la sobirania econòmica i política.


Associació Ecoconcern -Innovació social
C) Carders 12, principal -RAI- 08003 Barcelona. Metro: L4 Jaume I i L1 Urquinaona
Telèf.: 933190351. Horari secretaria: Dimarts, 19h - 22h
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org  // Bloc: elracodeldebat.blogspot.com
Facebook: EcoConcern-Innovació-Social  // Twitter: @EcoConcern_BCN 

2 comentaris:

  1. Em va semblar força interessant aquesta conferència per dona-me conta d'altres argument-com per exemple la possible més estreta relació amb els països del arc mediterrani - per una altra possible unió europea.

    ResponElimina
  2. Em va semblar força interessant aquesta conferència per dona-me conta d'altres argument-com per exemple la possible més estreta relació amb els països del arc mediterrani - per una altra possible unió europea.

    ResponElimina