5 d’abr. 2011

La sal de la mort, salinitat del riu Llobregat, fins quan?, amb Roger Lloret Ríos

Dimarts 5 d'abril a les 19:30 hores

Xerrada-cololoqui: La sal de la mort, salinitat del riu Llobregat, fins quan?, amb Roger Lloret Ríos (Químic i meteoròleg especialista en aigües).

La extraordinària salinitat de les aigües superficials i subàlvies aprofitades per a l'abastament a la part baixa de la conca del riu Llobregat és causada per les explotacions mineres, principalment de Súria i Sallent, comarca del Bages (iniciades els anys 20 del segle passat), i no deguda a aportacions d'origen natural. Aquesta salinització, actualment queda fonamentalment caracteritzada per l'augment del contingut en ions, clorur, sodi, potassi, bromur i magnesi aigües avall de cada zona extractiva, degut als abocaments a cel obert, dels materials residuals del procés industrial de separació de la potassa.



El tractament de les aigües pels diferents usos a què es destini, per excés de salinitat, comporta costos elevats, per part de les empreses subministradores i/o els particulars, industries, reg, etc., perquè els sistemes convencionals de sanejament públic no ho eliminen. S'han de fer costoses inversions, per l'acompliment de les recomanacions de la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea, i son inviables econòmicament, sobretot, pel manteniment dels límits la qualitat salina dels ecosistemes fluvials d'aigües dolces. Els costos que tot això implica, corren a càrrec de fons públics diversos, mentre que l'empresa explotadora internalitza els beneficis privats de les explotacions, amb poca incidència en els tractaments dels residus que aboca, on projectes varis de restauració dels runams salins, a proposta de les administracions, s'eternitzen.


--
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51(Dimarts 18-21h)
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com

1 comentari:

  1. Aquest vídeo sobre les salines, que posa un mica de context al tema
    http://blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemid=32220
    Salut amics!

    ResponElimina