22 d’oct. 2015

La financiarització de les infraestructures: perdent sobirania econòmica i energètica, amb Mònica Guiteras (Sociòloga per la UAB. Membre de la Xarxa per a la sobirania energètica)

Dimarts 27 d’octubre a les 19:30 hores

Xerrada-col·loqui: La financiarització de les infraestructures: perdent sobirania econòmica i energètica, amb Mònica Guiteras (Sociòloga per la UAB. Membre de la Xarxa per a la sobirania energètica).
Pretenem plantejar, debatre i donar resposta als següents interrogants:
- Com es financen les grans infraestructures en l'actualitat? Quina lògica econòmica,
social i ambiental requereixen i a quins interessos responen?


- Què és la "financiarització" de l'economia? Com funciona aquest procés en el cas de les infraestructures? Exemples propers i tendències de futur.
- Com la financiarització de les infraestructures afecta a les persones? com afecta a
la sobirania popular?
"La financiarització no és (només) que el sector financer es faci més gran, sinó que la lògica financera per al càlcul es torna més infiltrada en el social. Potser el poder del capital prové, cada vegada més, no només de la possessió d'actius empresarials sinó també de la capacitat de traspassar el risc financer, i altres tipus de riscos, a la població" D. Bryan y M. Rafferty, «Financial Derivatives as Social Policy beyond Crisis».
Més informació: http://www.odg.cat/sites/default/files/financiaritzacio_de_les_infraestructures_cat_final.pdf
"El procés de la financiarització es pot definir a través de la creixent importància de les finances, els mercats financers, les institucions financeres i les elits financeres en l'esdevenir de l'economia. Dins la financiarització, les pautes d'acumulació passen a ser generades a través de canals financers en comptes de ferho a través del comerç i la producció. La financiarització també és l'intent d'obrir nous mercats, convertint béns comuns en fonts d'ingressos, que sovint es basen en contractes jurídics amb institucions públiques que garanteixen els beneficis.

 ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL

 Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
 Telèfon: 93 319 03 51 Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
 Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
 Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
 Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada