29 d’oct. 2015

Castanyada i despedida de local

 NOTA URGENT DEL CONSELL
Se'ns presenten canvis! Pel fet que el nou contracte de lloguer al lloc actual té un preu molt elevat, EcoConcern marxarà el proper novembre del local que hem estat  ocupant durant 18 anys al carrer de la Mare de Déu del Pilar, 15 pral., us enviem l’Ecocorreu del mes de novembre sense saber en aquests moments on anirem.
Per tant, cada setmana farem l’activitat en el local de sempre o bé indicarem el lloc on es farà l’activitat corresponent a cada dimarts. En el moment que tinguem el nou local us ho comunicarem i procurarem que estigui molt a prop del que teníem fins ara.
Esperem que seguireu assistint, com cada dimarts, a les activitats programades i us preguem, si no ho heu fet, que ens envieu la vostra adreça de correu a: ecoconcernbcn@gmail.com a fi d’enviar-vos la correspondència per email en lloc de correu postal.

El dia 13  de novembre, de 10:30 a 14 hores, es farà una primera sessió de treball, en el local de sempre, per preparar el programa d’activitats del segon quadrimestre. Tothom és convidat a participar-hi i aportar idees. Us hi esperem. Després a dinar.

Dimarts 3 de novembre a les 19:00 hores.
Celebració de la festa de Tots Sants – Castanyada al local social
Farem la celebració de la tradicional castanyada xerrant, amb música, castanyes, moniatos, panellets i moscatell. Veniu que ens ho passarem molt bé. Preu de la castanyada 10 €

EcoConcern va recuperar una de les tradicions populars que se celebren a Catalunya com és La Castanyada, de la qual, en l’agenda d’activitats dels dimarts oferim el que es farà. El nostre difunt company Domènec Melendo en va ser l’impulsor i s’encarregava de buscar la música i fer que la castanyada fos una realitat. Tot i que el nostre company ja no hi és, la seguirem fent per transmetre un emocionat record per a ell i la seva companya la Carme.
Aquest any, a més a més, ens falta un altre company i conseller d’EcoConcern, l'Eugeni Pastor. També transmetem un emocionat record a la seva companya Rosa.
És per aquests motius que voldríem ser molta gent i us convidem a venir al nostre local a celebrar-la.


La festivitat se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer. Actualment, la castanyada se celebra en l'àmbit familiar, extra familiar i comunitari. A les escoles és la primera de les quatre festes tradicionals escolars, juntament amb Nadal, Carnestoltes i Sant Jordi.

22 d’oct. 2015

La financiarització de les infraestructures: perdent sobirania econòmica i energètica, amb Mònica Guiteras (Sociòloga per la UAB. Membre de la Xarxa per a la sobirania energètica)

Dimarts 27 d’octubre a les 19:30 hores

Xerrada-col·loqui: La financiarització de les infraestructures: perdent sobirania econòmica i energètica, amb Mònica Guiteras (Sociòloga per la UAB. Membre de la Xarxa per a la sobirania energètica).
Pretenem plantejar, debatre i donar resposta als següents interrogants:
- Com es financen les grans infraestructures en l'actualitat? Quina lògica econòmica,
social i ambiental requereixen i a quins interessos responen?


- Què és la "financiarització" de l'economia? Com funciona aquest procés en el cas de les infraestructures? Exemples propers i tendències de futur.
- Com la financiarització de les infraestructures afecta a les persones? com afecta a
la sobirania popular?
"La financiarització no és (només) que el sector financer es faci més gran, sinó que la lògica financera per al càlcul es torna més infiltrada en el social. Potser el poder del capital prové, cada vegada més, no només de la possessió d'actius empresarials sinó també de la capacitat de traspassar el risc financer, i altres tipus de riscos, a la població" D. Bryan y M. Rafferty, «Financial Derivatives as Social Policy beyond Crisis».
Més informació: http://www.odg.cat/sites/default/files/financiaritzacio_de_les_infraestructures_cat_final.pdf
"El procés de la financiarització es pot definir a través de la creixent importància de les finances, els mercats financers, les institucions financeres i les elits financeres en l'esdevenir de l'economia. Dins la financiarització, les pautes d'acumulació passen a ser generades a través de canals financers en comptes de ferho a través del comerç i la producció. La financiarització també és l'intent d'obrir nous mercats, convertint béns comuns en fonts d'ingressos, que sovint es basen en contractes jurídics amb institucions públiques que garanteixen els beneficis.

 ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL

 Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
 Telèfon: 93 319 03 51 Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
 Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
 Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
 Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com

14 d’oct. 2015

Les recollides selectives Porta a Porta com a experiències del model residu zero, amb Ma Àngels Alió (geògrafa per la UAB).

Dimarts 20 d’octubre a les 19:30 hores

Tema d’actualitat: Les recollides selectives Porta a Porta com a experiències del model residu zero, amb Ma Àngels Alió (geògrafa per la UAB).

La crisi dels residus és una crisi universal. Però de moment, la possibilitat d’intervenir-hi en profunditat està essent obstaculitzada per les aliances entre els grans monopolis industrials i les instancies legislatives superiors. En aquesta situació les estratègies públiques de reducció estan molt condicionades per la política
municipal de recollides selectives. Quines són les millors experiències actuals de recollides selectives? Estan funcionant a Catalunya? I amb quins resultats?.


ENTRADA LLIURE . Us esperem!
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL

 Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
 Telèfon: 93 319 03 51 Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
 Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
 Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
 Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com

8 d’oct. 2015

Cinefòrum ;CIUDAD MIGRANTE amb la presencia d’Albert Bougleux (realitzador) i Martin Habiague (fundació Mescladis)

Dimarts 13 d’octubre a les 19:30 hores, al local social, cinefòrum amb la projecció del documental: Ciutat migrant, amb la presencia d’Albert Bougleux (realitzador) i Martin Habiague (fundació Mescladis).

Barris-gueto lluiten per reafirmar la seva pròpia centralitat, i ho aconsegueixen. Mercats sota un pont de l’autopista es converteixen de sobte en àgores de la diversitat i de l’encontre amb l’alteritat. D’un dia per l’altre, un anònim passatge cobert es transforma en un poderós memorial popular que desvetlla les arrels profundes del casc antic d’una ciutat europea. A la nit, centenars de persianes conten la història d’una humanitat ferida en busca del seu camí cap una altra felicitat. Un retrat inèdit de la Barcelona migrant a través d’una aventura irrepetible de participació, transformació i art urbà.
 Tailer: Ciudad Migrante - trailer from alberto bougleux on Vimeo.


 ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL

 Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
 Telèfon: 93 319 03 51 Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
 Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
 Twitter d’EcoConcern: http://twitter.com/EcoConcern_BCN
 Blog d’Ecoconcern: http://elracodeldebat.blogspot.com